мигранти лодка
мигранти лодка / iStock/Getty Images
Най-малко 14 души загинаха, а 54 души бяха спасени след потъването на лодка с мигранти край бреговете на Тунис, с която те се опитвали да достигнат до Европа, съобщи Националната гвардия на Тунис, предаде Асошиейтед прес. 

Четиринадесетте тела са били открити през нощта в Средиземно море край бреговете на централната тунизийска провинция Сфакс, съобщи говорителят на Националната гвардия Хусамедин Джбабли и добави, че мигрантите са от региона на Субсахарска Африка, без да уточнява националността им.

Същата нощ корабите на бреговата охрана осуетиха потеглянето на 14 други лодки с общо 435 мигранти, които се опитвали да преминат по подобен маршрут, тръгвайки от централните и южни райони на Тунис, добави Джбабли.

Хората, бягащи от конфликти или в търсене на по-добър живот, редовно се отправят с лодки от тунизийския бряг към Европа, въпреки че според Международна организация за миграция централното Средиземноморие е най-опасният миграционен маршрут в света. В повечето случаи мигрантите са от държави от Африка, намиращи се на юг от пустинята Сахара, но сред тях има също така и тунизийци,  и хора от други националности, които също рискуват живота си в опит да достигнат европейските брегове. 

През последните седмици властите в северноафриканската държава зачестиха с арестите на африканци, които нямат документи за пребиваване в страната, след като тунизийският президент Каис Сайед отправи остри нападки във връзка с миграцията от Субсахарска Африка. Неговите думи доведоха до нарастването на расистки инциденти в Тунис срещу граждани на страните от субсахарския  регион.
Симеон Томов/БТА