Петербургският диалог – източник на разбирателство за Германия и Русия
Петербургският диалог – източник на разбирателство за Германия и Русия / снимка: БГНЕС
Общите ценности на християнството са базата, върху която може да бъдат градени междудържавните отношения, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Възможно е наистина да има различия в някои религиозни възгледи между Руската православна църква, католиците и протестантите. Всички течения в християнството обаче имат общи базови ценности, заяви Путин в слово пред участниците в руско-германскя обществен форум "Петербургски диалог" във Висбаден.

"Убедих се в това след среща с папата и нашия патриарх - сновоположните базови ценности съвпадат напълно", подчерта Путин. По думите му, "това е базата, върху която може да се градят отношенията между страни и народи".

Русия и Германия трябва да сътрудничат помежду си в гарантирането на енергийна сигурност, като вземат предвид и интересите на транзитните държави, заяви пред форума германският канцлер Ангела Меркел. "Петербургският диалог" разкрива отлични възможности за укрепване на взаимното разбирателство между политиците и гражданските общества в Германия и Русия, посочи канцлерът. Форумът е част от гражданското общество и се превръща в широк коловоз за постоянно взаимодействие във всички области, било то суровинните проблеми или свободата на словото, отбеляза Меркел. Не бива да се забравя, че традициите в сътрудничеството между Русия и Европа водят началото си тъкмо от Германия. Тук, във Висбаден, преди повече от 200 години са живели твърде много представители на руското общество, припомни тя.

Меркел цитира в свободен преразказ Достоевски, че "добрите времена не падат от небето, а трябва да ги създаваме ние". Нека ги създаваме заедно, призова тя.