Пет жертви на тайфуна в Япония, 40 хиляди са евакуираните
Пет жертви на тайфуна в Япония, 40 хиляди са евакуираните / netinfo

Тайфунът Ман-и, който се очакваше да връхлети японската столица Токио, заобиколи града и се придвижи към Североизточна Япония, оставяйки петима загинали и десетки хиляди евакуирани, предаде Асошиейтед прес.

Идвайки от юг и минавайки югозападно от Токио, Ман-и отслабва и сега скоростта на ветровете е 90 километра в час, съобщиха властите. Досега над 40 000 души са евакуирани. Метеоролозите предупредиха за проливни дъждове, големи вълни и силни ветрове.

По-рано спасители откриха тялото на 79-годишен фермер, който бил повлечен в река, когато отишъл да провери оризовите си насаждения в селище на западния остров Шикоку.

Най-малко 80 души са ранени. Много от тях са били повалени от бурните ветрове. Петнайсет къщи са разрушени и около 1500 са наводнени.

Силните ветрове край островната верига Изу южно от Токио предизвикаха вълни с височина до 9 метра. Авиолиниите отмениха стотици полети, излитащи от летищата в Кюшу, Нагоя и Токио. Ман-и е най-силният тайфун, връхлитал Япония през юли, когато бурите са относително рядко явление в островната държава.