Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заяви, че подкрепя забрана на вноса на руски петрол в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

"Изцяло подкрепям това", заяви Пелоси снощи пред медиите. "Забранете го".

ЕС се подготвя за частично или пълно прекъсване на доставките на руски газ

Президентът на САЩ Джо Байдън се колебаеше да наложи енергийни санкции или забрана на руските доставки на петрол за САЩ в момент, когато цените на газа за американците вече се покачват. Но голяма част от републиканците в Конгреса и все по-голям брой от колегите им демократи подкрепят тази идея, което дава възможност за прокарване на идеята през разделения Конгрес на САЩ, отбелязва АП. Демократите, борещи се срещу глобалното затопляне, искат да намалят зависимостта на САЩ от изкопаеми горива, а републиканците искат да увеличат енергийното производство на страната.

Група сенатори от двете водещи американски партии внесоха вчера проектозакон за забрана на доставките на руски петрол за САЩ, съобщава Ройтерс. Законът цели да накаже руския президент Владимир Путин за нашествието в Украйна. Той беше внесен от 18 сенатори от 100-членната горна камара на американския парламент.
БТА