Освен емисиите, дължащи се на човешка дейност, най-голяма причина за увеличаването на парниковите газове е явлението Ел Ниньо
Освен емисиите, дължащи се на човешка дейност, най-голяма причина за увеличаването на парниковите газове е явлението Ел Ниньо / ThinkStock/Getty Images
Парниковите газове в атмосферата са се увеличили миналата година с темп, какъвто не е наблюдаван от милиони години, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на Световната метеорологична организация.

Атмосферната концентрация на въглероден двуокис - основния парников газ, е нараснала на 403,3 части на милион през 2016 г., при 400 през 2015 г. Такова ниво е имало преди 3 до 5 милиона години, когато температурата е била с 3 градуса Целзий по-висока, а морското равнище - с до 20 м по-високо от днешните.

Петте най-големи гряха на човечеството

Темпът е с 50 процента по-бърз от средния през миналото десетилетие, заради което нивата на въглеродния двуокис са надхвърлили с 45 процента доиндустриалните.

Вижте  кои витамини имат защитен ефект срещу замърсяването

"Без бързо ограничаване на нивата на въглероден двуокис и на другите парникови емисии, ще се запътим към опасно увеличение на температурата до края на века, много над определената цел от Парижкото споразумение за климата" , заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талас.

Важни моменти от Парижкото споразумение

Освен емисиите, дължащи се на човешка дейност, най-голяма причина за увеличаването на парниковите газове е явлението Ел Ниньо, което предизвика суши и намали способността на растенията да поглъщат въглеродния двуокис.

Специалистите съдят за праисторическите нива на парниковите газове от миниатюрните мехурчета въздух, уловени в древния антарктически лед. Още по-стари данни получават от фосилите и химикалите в седиментите.
БТА