Париж иска гаранции за границите си след разширяване на Шенгенското пространство
Париж иска гаранции за границите си след разширяване на Шенгенското пространство / снимка: Reuters

Във връзка с разширяването на  Шенгенското пространство към България и Румъния, Франция настоява  двете балкански страни да осигурят абсолютна сигурност на своите граници, предаде АФП. Агенцията цитира френския министър по европейските въпроси Лоран Вокие, който е на визита в Будапеща. Агенцията припомня и гледището на Букурещ, според което между Румъния и Молдова граница няма.

По време на визитата си в унгарската столица Вокие изрази оптимизъм, че унгарското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2011 г., ще бъде успешно.

"Имам доверие в унгарското председателство, защото работата по подготовката му е много напреднала", заяви френският министър. Според него Унгария играе важна роля на посредник между страни като Франция и Германия и държавите от Централна Европа. Френският министър подчерта, че позициите на Париж и Будапеща по отношение на общата европейска земеделска политика и на кохезионната политика за регионално развитие са близки. Според Вокие първата политика осигурява милиони работни места, а втората позволява по-изостаналите страни от ЕС да настигнат напредналите, пише БТА.

Френският министър поздрави Будапеща, че е поставила въпроса за интеграцията на ромите на европейско ниво и че го е направила един от приоритетите на европредседателството си.

По повод разширяването на ЕС Вокие се обяви за бързо приемане на Хърватия, но подчерта, че мнението му относно интегрирането на Турция е съвсем различно.   Унгария подкрепя идеята за еврочленство на Анкара, припомня АФП.