Папата проправи пътя за обявяването за светица на италианска кралица
Папата проправи пътя за обявяването за светица на италианска кралица / снимка: Reuters, архив

Папа Франциск проправи пътя за обявяването за блажена на Мария Кристина Савойска, италианска кралица от 19 век, предадоха световните агенции.

Родената през 1812 г. в Каляри, Сардиния, Мария Кристина е била дъщеря на крал Виктор Емануил Първи Савойски. Към тази династия после са принадлежали кралете на Италия през 19 век и първата половина на 20 век.

През 1832 г. Мария Кристина се омъжва за Фердинанд Втори, кралят на Кралството на двете Сицилии. Дълбоко набожна, тя се бори срещу смъртното наказание, което по онова време е често явление в Неапол. Мария Кристина умира през 1836 г. след като ражда единствения си син Франциск, който е последният крал на Кралството на двете Сицилии, преди неговата анексиране към останалата част на Италия през 1860 г.

Папата днес издаде папски указ, с който удостоверява, че на Мария Кристина се приписва чудо. Официалното й обявяване за блажена ще стане по време на литургия, която обикновено се отслужва до няколко месеца след признаването на извършено чудо
от съответната личност, посочва ДПА.

За да бъде призната Мария Кристина за светица, е необходимо да й се припише още едно чудо, допълва БТА. Преди Мария Кристина други кралици, които са били признати за светици, са Маргарет Шотландска, Ядвига Полска и Изабела Португалска.