папа Франциск
папа Франциск / БТА
Папа Франциск ръководи вечерна литургия по повод Възкресение Христово и по време на нея заяви, че мрачните времена на пандемията ще свършат и хората ще преоткрият "благодатта на ежедневния живот", предаде Ройтерс.

Службата по повод Възкресение Христово започна два часа по-рано от обичайното, за да могат присъстващите да се приберат по домовете си, преди началото на вечерния час, който в Италия е 22 ч. и който е въведен заради коронавирусната пандемия.

На събитието в базиликата Свети Петър имаше само 200 души. Литургията беше при ограничен брой хора заради пандемията. Всички прояви с участието на папата този Великден, както и миналата година, протичат при ограничена публика заради пандемията.

В началото на месата тази вечер базиликата беше потопена в мрак, освен пламъците на свещите, държани от присъстващите. Така се символизираше мрака на света преди Исус. След като папата, кардиналите и епископите стигнаха до олтара, светлините грейнаха внезапно.

В проповедта си папата припомни, че в тези мрачни месеци на пандемията хората трябва да се вслушат в посланието, носено от Възкръсналия Исус, който ги приканва да започнат отначало и никога да не губят надежда. Той призова хората да се грижат за онези, които са най-нуждаещи се и са на ръба на обществото.

Утре папата ще произнесе традиционното си обръщение Към града и света.
БТА