/ БГНЕС
Папа Франциск, великият имам на джамията Ал Азхар в Кайро Ахмед ат Тайеб и духовни лидери от всички религии отправиха днес международен призив за всеобща молитва за край на пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Нека не се молим едни срещу други, тази срещу онази религиозна традиция, не! Всички сме обединени като човешки същества", каза папата, който отслужи, както всяка сутрин, литургия в резиденцията си във Ватикана. "Нека Бог спре тази трагедия", помоли се Светият отец и спомена също "пандемията на глада", която вече е причинила смъртта на 3,7 милиона души тази година, както и "пандемията на войната" и "пандемията на децата без образование".

От Кайро, великият имам на джамията Ал Азхар, водеща институция за сунитския ислям, препоръча на вярващите "да се помолят на всемогъщия Аллах да спаси всички хора от това зло и да помогне на учените да успеят да намерят лекарство" срещу новия коронавирус.

Папа Франциск и шейх Ахмед ат Тайеб подписаха през февруари миналата година в Абу Даби "документ за човешко братство", който призовава за свободата на вероизповеданието и словото, за защита на молитвените домове и за равноправие на дискриминираните малцинства. Тази инициатива доведе до създаването на групата Висш комитет за човешко братство, която е официалният организатор на днешния ден за международна молитва, припомня Франс прес.