Палестинец бе убит в Ивицата Газа
Палестинец бе убит в Ивицата Газа / снимка: БГНЕС

Палестинец бе убит от израелската армия в Ивицата Газа тази сутрин - малко преди влизането в сила на споразумението между Израел и Хамас за прекратяване на огъня в палестинската територия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Въоръженият мъж, който все още не е идентифициран, загинал при ракетен удар южно от град Газа. Друг въоръжен палестинец бил ранен при атаката.

Договореното с посредничеството на Египет споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа за период от 6 месеца влезе в сила в 6 ч. местно време (6 ч. и българско време), съобщи Хамас. Палестинското ислямистко движение изрази решимостта си да гарантира успеха на споразумението, сключено след месеци на насилие.

И Израел, и Хамас проявиха скептицизъм за намеренията на другата страна в конфликта и продължителността на действието на споразумението.

Най-малко 516 души - почти всички те палестинци и в огромното си мнозинство бойци от групировки, бяха убити след възобновяването на израелско-палестинските мирни преговори през ноември миналата година, отбелязва Франс прес.