/ iStock/Getty Images
Пакистанският парламент отложи за неопределено време планираното разискване за експулсиране на френския посланик, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че правителството изглежда е успяло да успокои протестите, които в продължение на седмица водеха до сблъсъци с полицията, довели до жертви.

Антифренската кампания беше организирана от екстремистката партия Техрик-е-Лабаик Пакистан (ТЛП), след като в името на свободата на словото, френският президент Еманюел Макрон защити правото да се публикуват.

Пакистанският парламент решава дали да експулсира френския посланик

Той направи това в реч, отдаваща почит на убития на 16 октомври миналата година учител, показал пред ученици карикатури на пророка Мохамед, припомня АФП. В сряда пакистанското правителство внесе резолюция за дебат за експулсиране на френския посланик, което иска ТЛП. Освен това партията поиска властите да запазят в градовете места за провеждане на следващите демонстрации.

Но днешното заседание на пакистанския парламент се провали, след като депутатите не се разбраха как да процедират. Докато някои скандираха антифренски лозунги, други издигнаха надпис, призоваващ за изгонването на френския дипломат. В крайна сметка председателят отложи заседанието за неопределен срок.

Самото представяне на резолюцията пред парламента обаче изглежда е успокоило поддръжниците на ТЛП, които протестираха в продължение на седмица след ареста на своя лидер на 12 април.

Той беше задържан заради отправен призив за шествие от Лахор до Исламабад с искане за обявяване на френския посланик за персона нон грата. При протестите на ТЛП загинаха петима полицаи и осем от демонстрантите, припомня АФП.

Въпреки ареста на своя лидер и решението на правителството да забрани ТЛП, партията се отказа от нови действия във вторник, след което спокойствието се възстанови.
БТА