Отворени са летищата в София, Бургас и Пловдив
Отворени са летищата в София, Бургас и Пловдив / снимка: Reuters

Летищата в Бургас и Пловдив са отворени от 10.00 часа днес за около 6 часа. Работи и Летище-София, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Летище-Варна остава затворено до 21.30 часа днес, съобщиха от преслужбата на аеропорта.

Заради вулканичния облак от пепел британското въздушно пространство остава затворено и днес. До обяд по Гринуич ще остане затворено и въздушното пространство на Германия. В по-голямата част от Европа вчера нямаше наземен контрол за гражданската авиация. Полети се извършваха само в южна Европа. Европейската агенция за контрол над въздухоплаването (Евроконтрол) съобщи, че заради вулканичния облак, разнасящ се от изригналия вулкан в Исландия, в неделя е имало около 5000 полета, в събота - 4886. При нормални условия полетите са около 24 000 дневно. От четвъртък в европейското въздушно пространство са отменени общо 63 000 полета.

Новите данни от наблюдението на европейското въздушно пространство дават основание за известно положително развитие в следващите часове.

Европейската комисия очаква днес да бъдат възобновени около половината полети над Европа, съобщи на пресконференция в Евроконтрол еврокомисарят по транспорта Сийм Калас.

Междувременно Европейски авиокомпании поискаха незабавно да бъде преразгледана забраната над полетите над Европа заради пепелния облак от изригналия вулкан в Исландия, предаде ИТАР-ТАСС. В декларация Европейската авиационна асоциация, в която членуват 36 големи авиокомпании, заявява, че подкрепя усилията на Европейската комисия, Евроконтрол и правителствата от ЕС за гарантиране на сигурността на полетите. Наред с това асоциацията настоява за незабавно преразглеждане на мерките, приети на европейско равнище.

Призивът бе отправен, след като водещи авиокомпании в Европа извършиха пробни полети със самолети без пътници в европейското въздушно пространство. Тези полети протекоха без проблеми. В декларацията се казва, че най-малко 6,8 милиона пътници са засегнати от кризата.

Говорител на Бритиш Еъруейз съобщи, че при пробния полет вчера с неин самолет Боинг 747 в облаци с вулканична пепел не са възникнали никакви трудности. Боингът излетя от лондонското летище Хийтроу, за да провери въздействието над самолетите на пепелта, разнасяща се от исландския вулкан. В самолета е имало четирима души, сред които генералният директор на компанията Уили Уолш. Самолетът се приземи в 18.41 ч. в Кардиф след тричасов полет над Атлантическия океан. "Условията бяха отлични. Самолетът не срещна трудности. Той ще бъде подложен на цялостна техническа проверка в техническия център на Бритиш Еъруейз в Кардиф", каза говорителят. Днес резултатите от пробния полет ще бъдат анализирани и ще бъдат направени заключения, посочва АФП.

Турските държави железници пуснаха допълнителен международен влак с кушети от Истанбул за Букурещ през София, за да улеснят превозването на пътниците, които от няколко дни са блокирани на международното летище Ататюрк в Истанбул. Турското министерство на транспорта преговаря за пускане на допълнителни влакове към Европа. Много от пътниците обаче имат проблем с изискването за транзитни визи през България. Турски фирми се възползваха от суматохата и започнаха автобусни превози от Истанбул за Мюнхен, но при неколкократно по-високи цените от обичайните. Въпреки това търсенето е голямо.

От вчера следобед вулканичните облаци с пепел са стигнали черноморската част на Турция, макар че се очакваха във вторник. Забранени са полетите в областите Зонгулдаг, Синоп и Самсун.

След полунощ облаците с пепел започнали да се насочват към западните региони Чорлу и Текирдаг. Днес по обяд се очаква да достигнат Истанбул.

Специалистите предупреждават, че има опасност от киселинни дъждове. На болните от белодробни и сърдечни заболявания се препоръчва тези дни да не излизат от домовете.

Международното летище Ататюрк в Истанбул е изпълнено с хора, досега са отменени над 250 полета на турските авиолинни, пише БТА.

Великобритания обмисля да използва кораби от кралските военноморски сили и търговски кораби, за да прибере у дома британци, блокирани по летища в чужбина след затварянето на европейското въздушно пространство.

Кризата с отменените полети може да се превърне във вътрешнополитически проблем преди парламентарните избори на 6 май. Управляващите лейбъристи постоянно губят подкрепа в социологическите проучвания, напомня Ройтерс.

Министърът на бизнеса Питър Манделсън каза, че правителството може да използва пристанища в Испания, чието въздушно пространство е отворено, за да прибере оттам британски граждани, останали в Европа или в Северна Америка. "Трябва да обмислим всички логистични възможности, за да върнем хората си у дома", каза Манделсън след извънредно заседание на министри и висши служители, председателствано от премиера Гордън Браун. "Ще го направим, независимо дали те са извън Европа или на континента, на другия бряг на Ламанш, на френски или испански пристанища. Ще използваме капацитета на търговския флот и на военноморските сили, за да изпълним тази задача", добави Манделсън.

Премиерът Браун ще обсъди въпроса с испанския министър-председател Хосе Сапатеро.

Тази сутрин е насрочено ново извънредно заседание при премиера, за да се реши дали да се пристъпи към този план.