/ iStock/Getty Images
Беларуски опозиционен активист направи опит за самоубийство по време на съдебно заседание, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от Франс прес.

Кадри на беларуската служба на радио "Свободна Европа"/радио "Свобода" показват как Степан Латипов лежи на дървена пейка в арестантската клетка в съдебната зала. Друг видеозапис показва как Латипов е отвеждан, за да бъде качен на линейка, предаде Ройтерс.

"Беларуският активист и политически затворник Степан Латипов опита да се самонарани в съдебната зала днес", написа в Twitter намиращата се в изгнание опозиционна лидерка Светлана Тихановска. "Той е бил заплашен, че семейството му ще бъде преследвано, ако не се признае за виновен. Това е резултатът от държавния терор, репресии и изтезания в Беларус. Трябва да спрем това незабавно", заяви тя.

Според независимата медия "Наша нива" стоящите наблизо служители от охраната не са могли да отворят арестантската клетка веднага, защото не са улучили правилните ключове. "Когато клетката била отворена, Степан вече бил загубил съзнание", заяви медията.

Латипов беше  арестуван през септември в Минск по време на суровите мерки на беларуските власти срещу масовите протести след президентските избори през август.

Той беше обвинен в организиране на бунтове, съпротива срещу полицията и измама. Латипов отрича да е извършил нещо нередно.
БТА