Гранд При
Гранд При / БГНЕС
Гран При на Австралия във Формула 1 бе отменено в петък поради епидемията от коронавирус само часове преди първата свободна сесия на „Албърт Парк“. „В 09:00 часа днес Корпорацията на Гран При на Австралия бе посъветвана от Формула 1 относно намерението им да отмени първия старт за сезона“, се казва в изявление на корпорацията. „Корпорацията на Гран При на Австралия потвърждава, че състезанието се отменя незабавно“.

COVID-19 във Формула 1, Макларън няма да стартира в Австралия

До решението се стигна, след като член от екипа на Макларън тества положително за коронавируса. От тима моментално се оттеглиха от състезанието в Мелбърн, а други 14 от персонала бяха поставени под карантина за две седмици. Всички те са били в контакт със заразения. Вторият старт от Формула 1 в Бахрейн ще се проведе пред празни трибуни, като участието на Макларън е под въпрос. Шефът на Формула 1 Чейс Кери отказа да сподели дали състезанията в Бахрейн и Виетнам ще бъдат отменени, настоявайки, че все още е твърде рано за подобни окончателни решения.
 


Четвъртото състезание в Китай вече бе отложено, докато това в Нидерландия ще се проведе след старта в Ханой. „В момента адресираме проблемите в Австралия. В следващите дни ще обърнем внимание и на предстоящите стартове в Бахрейн и Виетнам. Скоро ще обявим решенията си и това как ще навигираме краткосрочните елементи на нашия график. Знаем, че там има проблеми“, сподели той в Мелбърн.

Календарът във Формула 1 е под заплаха, а вече има разговори относно това дали отменените стартове могат да се проведат по-късно през годината. Но Кери заяви, че е безсмислено да се мисли толкова напред в бъдещето. „Не мисля, че е продуктивно в такъв момент да правим хипотези. В дългосрочен план ще видим как ще се развият нещата. Очевидно всеки се надява, че светът отново ще навлезе в нормален ритъм с функциониращи маркетингови места“, завърши той.
 
БГНЕС