Началото на новата академична 2021-2022 година в Албания, която трябваше да започне на 11 октомври, бе отложено за 18 октомври заради малкия брой ваксинирани студенти, което е условие за влизане в университетите, събщи МИА.

Около 480 000 ученици тръгват на училище в Албания

Следващата седмица ще бъде седмица за масова ваксинация на студентите. Затова новата академична година ще започне официално на 18 октомври, като целта е да се фокусираме само върху процеса на ваксинация на студентите от 11 до 17 октомври, заяви Евис Куши, министър на образованието и спорта.

Бих помолила университетите да сътрудничат и да се координират възможно повече със здравните структури, за да предоставят на разположение всички необходими помещения за студентите и ваксиниращия персонал, каза министърът. Тя изрази увереност, че студентите още веднъж ще докажат, че са най-жизнената и най-прогресивна част от албанското общество.

В Албания започна задължителна COVID ваксинация на студенти и преподаватели

Според решението на Комитета от експерти за справяне с пандемията студентите, преподавателите и служителите в университетите задължително трябва да притежават сертификат за ваксинация или всяка седмица да си правят тест, на което се противопоставят голяма част от студентите.
БТА