Откриха поверителни данни в компютъра на любовницата на Петреъс
Откриха поверителни данни в компютъра на любовницата на Петреъс / снимка: Reuters

В компютъра на любовницата на бившия директор на ЦРУ Пола Бродуел, който бе иззет от дома й, е намерен значителен обем поверителна информация, предадоха световните агенции.

Съдържанието на материалите се проучва. Проверява се и как информацията е попаднала у Бродуел.

Бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс бе принуден да подаде оставка миналата седмица след като се разкри, че е имал извънбрачна връзка с биографката си Пола Бродуел.

Бродуел е подполковник от резерва. Тя е завършила военната академия в Уест Пойнт и е служила 15 години в армията на САЩ, включително като аналитик на военното разузнаване. Според представител на ФБР обемът на намерената в компютъра й поверителна информация е достатъчно основание за продължаване на разследването.

Бродуел е уверила, че Дейвид Петреъс не е източникът на информацията, която е намерена на компютъра й.

Пола Бродуел е лишена от достъпа си до работа с поверителни документи, което е нормална практика в този тип разследвания.

Към втората замесена в разследването жена - 37-годишната Джил Кели, която получи заплашителни имейли от Пола Бродуел, довели до разкриването на извънбрачната връзка на Петреъс, също бяха предприети ограничителни мерки. Тя е лишена от достъпа си до военновъздушната база Макдил в Тампа, щата Флорида, където доскоро работеше като доброволец и основно се занимаваше с организиране на приеми за членовете на висшето командване и семействата им.

Откриха поверителни данни в компютъра на любовницата на Петреъс
netinfo


Президентът Обама отказа да коментира хода на разследването по отношение на Петреъс, но заяви, че по негови сведения не е имало изтичане на поверителна информация, отбелязва БТА.

Командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Джон Алън смята да окаже пълно съдействие на разследването на Пентагона за считани за "неуместни" имейли, които той е разменял с Джил Кели, която е замесена в скандала с оставката на директора на ЦРУ Дейвид Петреъс, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Генерал Алън смята да окаже пълно съдействие на следователите от Генералния инспекторат и е наредил на екипа си да направи същото", съобщи адвокатът на Алън полковник Джон Бейкър. Той добави, че Алън иска случаят да бъде решен възможно най-бързо и цялостно.

Пентагонът разследва считани за "неуместни" имейли между Алън и Кели. Джил Кели също така бе получателката на заплашителни имейли от биографката на Петреъс Пола Бродуел, чието разследване разкри нейна извънбрачна връзка с директора на ЦРУ, който подаде оставка.

Скандалът около Дейвид Петреъс изглежда не засяга други висши офицери освен командващия американски генерал в Афганистан, предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване на американския министър на отбраната Лион Панета. "Не знам да има други, които към този момент да са замесени в този проблем", каза пред репортери Панета по време на посещение в Тайланд. "Очевидно, докато този проблем продължава да се разследва - както на Капитолия, така и от Генералния инспекторат, ще трябва да изчакаме и да видим какви други фактори ще бъдат представени на нашето внимание".