Откриха отломки от руския самолет в Черно море
Откриха отломки от руския самолет в Черно море / БГНЕС

Открито е мястото, където е паднал самолетът Ту-154 на руското министерство на отбраната в Черно море, заяви руското министерство на извънредните ситуации.

Служители на руската Държавна инспекция по малките плавателни съдове е открила предполагаемото място, където е паднал самолетът Ту-154 на руското министерство на отбраната в Черно море. Това съобщи пресслужбата на Южния регионален център (ЮРЦ) на руското министерство на извънредните ситуации, предаде ТАСС.

"На 5,5 км от бреговата линия е открито петно от масло. На 1,5 км са открити отломки от пътническия лайнер, в частност колесник. В акваторията на Черно море са открити лични вещи на пътници на самолета", заяви пресслужбата.

От центъра посочиха, че служители на Държавната инспекция по малките плавателни съдове са изпратени по предполагаемия маршрут на самолета, който е излетял от Сочи за Латакия и е летял над Черно море. В хода на огледа са открити и петното и отломки от самолета.

В издирвателната операция участват три самолета на ведомството, с които могат да се спускат спасители и водолази.

Руски самолет с военни и артисти изчезна от радарите след излитането край Сочи

Руското министерство на отбраната потвърди, че на 1,5 км от крайбрежието на Сочи са открити отломки от корпуса на самолета, на дълбочина 50-70 м. Следственият комитет на Русия е образувал наказателно производство във връзка с катастрофата със самолета, съобщи говорителят на комитета Светлана Петренко.

"Военният следствен отдел към Следствения комитет на Руската федерация при Сочинския гарнизон образува наказателно производство по признаци за престъпление, предвидени в Член 351 от Наказателния кодекс на Руската федерация (Нарушение на правилата за полети, довело до тежки последици)", каза говорителката.

"Установено е, че самолетът е изпълнявал планов полет за Сирия. На борда му е имало 84 пътници и осем души екипаж. Известно време след като е излетял от летище Адлер, където е имало зареждане с гориво, Ту-154 е изчезнал от екрана на радара. Издирването на мястото на катастрофата се провежда от спасително-издирвателните служби на министерството на отбраната на Руската федерация и на министерството на извънредните ситуации на Русия", заяви Петренко.

От министерството на отбраната поясниха, че в самолета е имало руски военнослужещи, 9 представители на руски медии и членове на ансамбъла за песни и танци на руската армия, носещ името на руския композитор и диригент Александър Василиевич Александров. Това е най-големият ансамбъл в Русия.

Артистите от ансамбъла са отивали да поздравят с настъпването на Новата година авиогрупата на руските военно-космически сили в авиобазата Хмеймим в провинция Латакия в Сирия, съобщи министерството на отбраната.

Откриха отломки от руския самолет в Черно море
netinfo

Трима журналисти от руския Первий канал са били на борда на падналия в Черно море самолет на руското Министерство на отбраната, съобщава пред Интерфакс говорителят на държавната медия Лариса Кримова. Освен това от спасителните служби съобщават, че снимачен екип на телевизия „Звезда“ също е бил в самолета.

Самолет Ту-154 изчезна от радарите в 5.40 ч. московско време (4.40 ч. българско време) скоро след излитането си от Сочи.

Източник: БТА