/ ThinkStock/Getty Images
В съзвездието Проксима Кентавър има няколко подходящи за живот свята. На един от тях хората могат безпроблемно да се преселят, показват резултатите от изследване, цитирани от Сайънс алърт.
 
Ще трябва ли да забравим мечтите за големи експедиции в Космоса?Откритата през август 2016 г. от астрономи от Европейската обсерватория екзопланета Проксима Б, разположена в звездната система Алфа Кентавър, може да стане втори дом за цялото човечество.
 
Астрономи откриха планетна система край най-близката до Слънцето звезда

Учени установили, че тази планета е като брат близнак на Земята и е разположена в обитаемата зона. На планетата може да има достатъчно количество вода в течно състояние. Анализът на данни за Проксима Б показал, че почвата й може да съдържа значително количество вода, в която да се развиват прости форми на живот.
 


На най-горещата известна екзопланета дъждът е като лава

Активността на намиращата се наблизо звезда обаче е толкова голяма, че температурата на повърхността на Проксима Б е много висока. Учени от Института за космически изследвания "Годард" обаче смятат, че планетата е могла да се приспособи към активността на звездата си и да съхрани голяма част от полезните елементи под повърхността си.
 
Учени откриха четири екзопланети, подобни на ЗемятаШансове за колонизиране на планетата дават и намиращите се там океани, чиито размери учените в момента се опитват да определят. Астробиолози и астрофизици са на мнение, че сходните със Земята условия ще изискват известна адаптация, но съществени изменения в живота на бъдещите колонизатори не се предвиждат.
БТА