/ ThinkStock/Getty Images
Учени откриха 4 земеподобни екзопланети, орбитиращи в звездна система, която е на разстояние 12 светлинни години, съобщи ЮПИ. Четирите планети са най-близките подобни на Земята светове, открити досега. Масата на всяка от тях е около 1,7 пъти по-голяма от земната. Те са също най-малките намиращи се наблизо земеподобни планети.

Стивън Хокинг предрича кипящи океани на Земята

Астрономи установили наличието им, като анализирали леки поклащания в движението на Tau Ceti - най-близката подобна на Слънцето звезда. Поклащанията на Tau Ceti са съвсем леки и това изисква да се използват инструменти, които могат да регистрират отклонения от порядъка на 30 сантиметра в секунда.
"Най-после преминахме прага, при който чрез използване на комбинирани данни от независими наблюдения можем да отделим шума, дължащ се на активност на звездната повърхност, от слабите сигнали, генерирани от гравитацията на орбитиращи планети, чиито размери са сходни със земните", заяви експертът по астрономия и астрофизика Стивън Вогт от Калифорнийския университет в Санта Крус.

Стивън Хокинг: Трябва да си намерим нов дом на друга планета (ВИДЕО)

Учените се надяват, че с усъвършенстването на технологиите се доближават до откриване на още по-малки отклонения, а това ще позволи на астрономите да идентифицират орбитиращи наблизо аналози на Земята.

Възможно ли е пътуване до далечни планети? (ВИДЕО)

Учените смятат, че външните два от новооткритите 4 свята включват подходящи за живот условия.

Плътният диск от отломки, обграждащ Tau Ceti, все пак вероятно свидетелства, че четирите планети непрестанно са бомбардирани от астероиди.

Резултатите от изследването са качени на сайта arXiv.
БТА