Футболът е един от най-популярните спортове в света и има милиони фенове. За много хора той не е просто игра, а истинска страст и начин на живот. Един отбор, който привлича голям брой фенове, е националният отбор на Того.

За 36-годишната Чапо Лейла, футболът е нещо повече от спорт. "В момента работя като ресторантьор. Страстта ми към футбола беше запалена от баща ми. В онези дни, когато телевизията все още не беше разпространена, слушахме футболни предавания по радиото", споделя тя пред Voice of America (VOA). 

Лейла разказва още, че често се е чудела с какво са го пленявали толкова тези предавания. 

"Изпитах любов към футбола, когато бях на 12 години. Гледането на телевизия не беше разрешено в нашето семейство, тъй като баща ми искаше да се съсредоточим върху обучението си. Когато ставаше време за гледане на футболен мач обаче, ние се събирахме около телевизора като семейство", споделя тя. 

Футболът ни осигури ценни моменти със семейството, казва Лейла. 

"Сред отборите в света на футбола, моят любим е Реал Мадрид. Възхищавам се на играчи като Винисиус и Камавинга, но Винисиус държи специално място в сърцето ми. Той ми напомня за камерунски играч на име Ндиефи", каза тя. 

"Това е футболът. Това е, което правя от 20 години. Не е толкова лесно, колкото изглежда, но е най-важното за семейството, защото ни създава незабравими моменти. Един такъв момент беше на 3 юни 2007 г. по време на мача Того-Сиера Леоне. Бяхме много щастливи, когато Того поведе с резултат 1-0. Въпреки това, нашето щастие бързо се превърна в тъга, когато научихме, че националният отбор е замесен в трагичен случай инцидент след мача. Приливът на адреналин, който изпитахме, изведнъж се разсея. За щастие  ние по-късно получихме новината, че екипът е оцелял, въпреки че загубихме много членове на персонала. Друг незабравим мач за мен беше двубоят между Того и Алжир през 2013 г. Като нов служител по това време не можах да поискам разрешение да гледам мача на живо по телевизията. Вместо това го проследих по радиото и спомена за онзи ден, когато Того излезе победител с резултат 2-0 ще остане завинаги с мен", казва разказва още за спомените си Лейла. 
Voice of America (VOA)