Абу Бакр ал Багдади
Абу Бакр ал Багдади / БГНЕС, архив
Иракски трибунал обяви, че е осъдил на смърт сестрата на бившия лидер на Ал Кайда в Ирак Абу Омар ал Багдади, който беше убит през 2010.

Лидерът на Ислямска държава може би е убит при руски удар

Жената, чиято самоличност не се разкрива, „е осъдена на смърт чрез обесване” се казва в съобщение на говорителя на Централния наказателен съд съдия Абдел Сатар Байракдар.

Говорителят съобщи също, че осъдената е признала по време на разпитите, че е била член на терористични организации и е осигурявала логистична подкрепа и помощ за извършване на престъпни действия”. Жената е признала пред следователите, че е „раздавала пари на членове на въоръжени групи в Мосул”, който през 2014 г. става столица на иракския клон на ИД.

Главатарят на Ислямска държава с прощална проповед

Абу Омар ал Багдади оглавяваше Ал Кайда в Ирак и после, след сливането на организацията с други групи, пое ръководството на Ислямска държава в Ирак, която носи отговорност за десетки самоубийствени атентати в страната.

Той беше убит в пустинен район до Тикрит при съвместна операция на иракските и американските сили. Съпругата му беше арестувана и осъдена на доживотен затвор от наказателен съд в Ирак.

Кой ще замени Ал Багдади, ако се потвърди, че той е ликвидиран?

Приемник на Абу Омар ал Багдади става Абу Бакр ал Багдади, за когото се смята, че може да е убит през 2017 г. в Рака. През 2014 г. след светкавична офанзива джихадистите завладяха повече от една трета от територията на страната. Иракските сили, подкрепяни от международната коалиция начело с Вашингтон, впоследствие си възвърнаха контрола и през декември Багдад обяви „края” на войната срещу джихадистката групировка.

Иракското правосъдие от няколко месеца редовно издава смъртни присъди срещу стотици иракчани и чужденци, мъже и жени, обвинени във връзки с ИД.
БГНЕС