Абу Бакър ал Багдади
Абу Бакър ал Багдади / БГНЕС, архив
Главатарят на "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакър ал Багдади призова бойците от терористичната групировка да се укрепят в планински райони в Сирия и Ирак заради настъплението на иракската армия и международната коалиция в Мосул. Това съобщи иракският тв канал "Ас Сумария", като се позова на местен източник, предаде ТАСС.

Мосул
netinfo

Загубата на Мосул може да е край на мечтата за халифат на "Ислямска държава"

Според източника този призив на Багдади, наречен от него "прощална проповед", може да означава, че ИД е започнала да губи позиции в провинция Ниневия, чийто главен град е Мосул.

Бойците на "Ислямска държава" бягат от Мосул към сирийския град Ракка

Сухопътната операция на иракските сили за превземането на Мосул, останал две години под контрола на ИД, започна на 17 октомври 2016 г. През януари тази година иракската армия обяви, че е превзела изцяло източната част на града. На 19 февруари започна кампанията по изтласкването на ислямистите от западните квартали, където живеят около 750 хиляди човека, припомни ТАСС.

В Мосул започна метеж срещу лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади

По думите на иракския министър на миграцията Джасим Мохамед ал Джаф за десетте дни от началото на операцията в Западен Мосул оттам са успели да се изтеглят най-малко 26 000 цивилни, главно възрастни хора, жени и деца.

Мосул
netinfo

БТА