Търговията с човешки органи замества петролния бизнес на джихадистите
Търговията с човешки органи замества петролния бизнес на джихадистите / Thinkstock/Getty Images

Търговията с човешки органи се превърна в един от най-проспериращи бизнеси за Ислямска държава. Това съобщава испанския вестник "Мундо", като се позовава на свидетелства, разкриващи как ИД принуждава затворниците и военнопленниците да даряват кръв, а осъдените на смърт изпраща в специални клиники, където им се вадят органите.

Изкарването на човешки органи от "неверниците" започна през месец януари 2015 г. при превземането на Мосул и това е една от най-големите тайни на Ислямска държава.

Ислямска държава се включва и в търговията с човешки органи

"Още при влизането си в Мосул джихадистите застреляха няколко десетки лекари и болничен персонал, които отказаха да се включат в това престъпление", пише вестникът, цитирайки източници от силите на реда в Багдад, както и хора, които са избягали от Мосул и сега описват в интернет преживяното.

Според изданието лидерът на ИД Абу Бакър ал Багдади лично е издал фетва за "вземането на здравите органи от неверниците, за да се спасят животите на праведните и вярващите мюсюлмани". В същото време търговията с органи се превърнала в най-доходоносния бизнес на терористичната парадържава, която вече организира и износ на човешки органи в други държави.

В клиниката "Ибън Син" в Мосул е създадено специално хирургическо отделение, което притежава най-съвременната медицинска апаратура за извършване на операция с цел изваждане на човешки органи. В нея влизат само определени лица и чуждестранни лекари, които е докарала ИД.

Подобни операции се извършват и в клиниките "Ал Салам" и "Ал Захрауи". Според показанията на свидетели до момента са извършени поне 183 подобни операции с цел изваждане на човешки органи от затворници, които предварително са минали през задълбочени медицински прегледи в поне три различни болници в Мосул.

Според очевидци иззетите човешки органи много бързо се транспортират със специално оборудвани линейки и хладилни системи в съседни държави като Сирия и Кюрдистан.

Експертът по въпросите за националната сигурност в Багдад Хашем ал Хашими твърди, че Ислямска държава има много доходоносен бизнес от търговията с човешки органи. Средствата от този бизнес помагат на терористичната организация в момент, когато другите финансови източници изчезват поради руските и американски бомбардировки, които пречат на нелегалната търговия с петрол, казва още експертът.

Всичко това се потвърждава и от признанията на бившия ръководител на сигурността в ИД Абу Омар ал Жазауи, който след като избяга, направи признание пред иракската телевизия: "Спомням си, че бях в една голяма болница където имаше чужди лекари, сред които и от Египет. Там се докарваха тела, от които бяха вадени органи и бяха трансплантирани на бойците на ИД или бяха продавани".

Източник: БГНЕС