Абу Бакр ал Багдади
Абу Бакр ал Багдади / БГНЕС
Министерството на отбраната в Москва проверява данни, че водачът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е убит при удар, нанесен от руска авиация по южен квартал на град Ракка в края на май, предаде ТАСС.

Става дума за удара, нанесен през нощта срещу 28 май по команден пункт, където ръководството на ИД обсъждало маршрути за излизане на джихадистките бойци от Ракка през т. нар. южен коридор.

Главатарят на Ислямска държава с прощална проповед

"Според данни, които се проверяват по различни канали, на съвещанието е присъствал и лидерът на ИД Ибрахим Абу Бакр ал Багдади, който е бил ликвидиран в резултат на удара", се казва в съобщение на министерството. Русия предварително бе предупредила САЩ за този удар, подчертава ведомството.

Абу Бакр ал Багдади, харизматичният халиф на „Ислямска държава“

При атаката, в която участваха самолети Су-3 и Су-34, бяха ликвидирани високопоставени командири на терористичната групировка, включени в състава на нейния т. нар. военен съвет, сред които "емирът на Ракка" Абу ал Хаджи ал Мисри, а също така близо 30 полеви командири от средното звено и около 300 бойци от личната им охрана, съобщи руското министерство на отбраната.

Международната коалиция начело със САЩ заяви, че не е в състояние да потвърди съобщението на Москва, предаде Франс прес. Помолен от АФП да коментира руското изявление, говорителят на антиджихадистката коалиция, Райън Дилън отговори: "На този етап не можем да потвърдим тази информация".
БТА