/ БГНЕС, архив
Лидерът на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади е убит по време на въздушни удари, твърди турският вестник "Дейли сабах", позовавайки се на свои източници.
 
Тъй като смъртта му е често приписвана, засега достоверността на информацията остава под въпрос.
 
Според изданието, той е убит в "крепостта" на джихадистката групировка - град Ракка в Сирия. За момента информационната агенция на ИД "Амак" не е отговорила на съобщението. За главата на Багдади беше обявена награда от 25 млн. долара. Предишни публикации твърдяха, че той е бил сериозно ранен по време на въздушни удари в Северен Ирак.
 
Две години след началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. Ракка е първата провинциална столица, която попадна под властта на групировката, включително и на Ал-Нусра, тогавашен филиал на Ал Кайда. 
 

БГНЕС, архив


През 2014 г. Абу Бакр ал-Багдади се самообяви за "халиф на джихадистката организация", обхванала големи части от територията на Сирия и Ирак. Ракка стана ключов град за него и център на дейността на организацията. Градът бе сцена и на някои от най-големите жестокости на "Ислямска държава" като екзекуции и сексуални престъпления.

По-рано днес Сирийските демократични сили - коалиция от кюрдски и арабски милиции, подкрепяни от САЩ съобщиха, че са превзели първия квартал в западната част на Ракка, предаде
АФП.
 
Ракка е главната крепост на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия. След боеве, продължили два дни, Сирийските демократични сили (СДС) освободиха квартала Ал Руманийя, се посочва в комюнике на СДС, които водят операция за отвоюване на Ракка.
 

БГНЕС, архив


СДС вече контролира два квартала на Ракка - Ал Руманийя в северозападната част на сирийския град, и Ал Мешлеб - в източната част. Ал Мешлеб бе отвоюван в сряда и сега бойците на СДС го използват като плацдарм на нови операции, посочи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от АФП.
БГНЕС, БТА