Кардинал Филип Барбарен
Кардинал Филип Барбарен / БГНЕС
Кардинал Филип Барбарен, архиепископ на Лион, бе осъден на шест месеца затвор условно по обвинение, че е прикривал сексуални насилия срещу деца, извършени от свещеник, предаде ДПА, като се позова на източник от съда.

Самият Барбарен обяви в кратко изявление, цитирано от АП, че ще връчи до няколко дни оставката си на папа Франциск и се моли за жертвите и техните семейства.

Присъдата е изненадваща, тъй като през януари по време на процеса прокуратурата настоя 68-годишният кардинал да бъде оправдан, отбелязва ДПА. Адвокатите на Барбарен казаха, че ще обжалват, съобщиха френски медии.

Осъдиха за педофилия високопоставен кардинал
Филип Барбарен бе признат за виновен, че не е информирал властите за многократните твърдения, че един свещеник е насилвал десетки деца през 80-те години. Въпросният свещеник, бивш капелан на бойскаути, е подследствен, но процесът срещу него още не е започнал.

Ватиканът изпитва срам и тъга след доклада за сексуален тормоз от свещеници

Присъдата срещу архиепископа на Лион е поредният епизод от многото случаи на педофилия и нейното прикриване в средите на Римокатолическата църква. Папа Франциск свика миналия месец във Ватикана църковни лидери от цял свят за кризисна среща. В края ѝ папата обеща Църквата да престане да прикрива престъпленията на свещеници педофили..
БТА