Осветляват собствениците на медии със закон
Осветляват собствениците на медии със закон / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Осветляват собствениците на медии със закон
29131
Осветляват собствениците на медии със закон
Даниела Петрова
  • Осветляват собствениците на медии със закон
  • Даниела Петрова

Медиите в България са на 100% независими от държавата и общините. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Шестата световна среща на
българските медии, която се провежда във Виена. Борисов допълни, че оставя на съвестта на самите медии до колко са зависими от собствениците си или от спонсорите си. Български журналисти от 35 държави са събрани във Виена. Участниците в срещата, организирана от БТА, бяха поздравени и от кметовете на София и Виена.

В тържествената зала на Австрийската национална библиотека в императорския комплекс „Хофбург" премиерът сподели пред участниците в медийния форум, че когато гледа новини, винаги знае чий корпоративен интерес е нарушил. „Реванш обаче няма да има", категоричен беше той, „точно обратното - ние сме създали комфортна среда за всички медии в страната".

Бойко Борисов изрази съмнението си, че парите от ЕС, които са се полагали за медиите, не са стигали до тях по време на предишното правителство. Тройната коалиция е правила така, че много от средствата са отивали при определени PR агенции. „Работим усилено тези пари да стигат до медиите", категориен беше Борисов.

Той каза още, че след приемането на новия медиен закон всички ще знаят кой точно е собственик на всяка една медия в България.

Церемонията по откриването на Шестата среща на българските медии завърши с изпълнение на цигулка на първата жена концертмайстор на Виенската филхармония Албена Данаилова. Тя е и първият българин на този пост.

Закон за печатните медии няма да има. Това увери в интервю за Дарик председателят на парламентарната медийна комисия Даниела Петрова. На откриването на шестата световна среща на българските медии във Виена премиерът Бойко Борисов обяви, че работна група подготвя такъв закон, като целта му е да бъде осветена собствеността на печатните медии. В "Денят" на Дарик, пред Йовка Йовчева, Петрова обясни, че това все пак ще се случи, но чрез допълнителни текстове, които ще влязат в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.