Палестинското движение "Хамас" е освободило досега 81 заложници, които държеше в плен в ивицата Газа след атаката срещу Израел на 7 октомври, предаде Франс прес, като се позова на израелските власти.

Нито един от освободените в рамките на договореното временно примирие не е говорил публично до момента за условията, при които е бил задържан. Израелските власти призоваха болниците, в които са преглеждани тези хора, да бъдат дискретни и да не дават подобна информация, отбелязва АФП. Медицински лица или близки на заложниците обаче вече направиха някои изявления пред медиите.

Освободиха и жената с български произход, пленена от „Хамас“

Според доктор Ронит Зайденщайн, прегледал 17 тайландски заложници при освобождаването им, те са получавали много малко питателна храна и са изгубили около или над 10 процента от теглото си.

Доктор Маргарита Машави от болницата "Уолфсон", през която са преминали много освободени заложници, казва, че онези, с които тя е разговаряла, са й разказали, че са били държани в подземия.

Бенямин Нетаняху: Израелската офанзива ще продължи до победа срещу „Хамас“

Похитените са имали право само на два часа на светлина, допълва лекарката. Храната им се състояла от ориз, хумус, бакла в консерви и понякога сирене с хляб, но нищо друго. Не са имали нито яйца, нито плодове, нито зеленчуци. Дори когато заложниците са искали молив или химикалка, за да напишат нещо, това им е било отказвано от страх, че те може по някакъв начин да предадат информация навън.
Габриела Големанска/БТА