Осиновяват момиченце, изоставено от непълнолетна българска джебчийка в Лондон
Осиновяват момиченце, изоставено от непълнолетна българска джебчийка в Лондон / ThinkStock/Getty Images

3-годишно момиченце, родено във Великобритания от непълнолетна българска джебчийка, ще бъде осиновено от британско семейство, вместо да бъде върнато в България, постанови британски съд, съобщава в. "Дейли мейл".

Детето ще остане при семейството в Лондон, което го е отгледало от осеммесечна възраст, въпреки че българските власти поискаха то да бъде върнато в родината на биологичното му семейство.

Джебчии си „купуват" полицай за 2000 лв., охранa в мол - за 10 000

Според съдията би било немислимо момиченцето да бъде отделено от родителите, които познава, и да бъде изпратено някъде, където не разбира дори езика.
Детето е родено през ноември 2012 година, като тогава майка му е била едва 16-годишна.

Според съда семейството й е се занимава с престъпни дейности и самата майка на момиченцето няма особено добро възпитание. В България тийнейджърката е била под полицейска закрила, но по време на бременността си успяла да избяга и да замине за Великобритания заедно с други членове на семейството си.

Подозира се, че е била изпратена като част от банда джебчии, отбелязва съдията.

Майката показала, че не е способна да се грижи за бебето си и няколко месеца след раждането го изоставила, напускайки Великобритания през юни 2013 година. Няколко седмици по-късно грижите за детето били поети от семейството, което сега иска да го осинови.

За последен път британските социални работници успели да се свържат с майката по телефона преди две години, макар че през ноември българските власти отново са я открили, след като се върнала у дома през Холандия. Според служители на българската служба за закрила на детето тя не изпитва привързаност към дъщеря си и говори за нея с неудобство. Агенцията за социално подпомагане в София е посочила, че ако момиченцето бъде върнато в България, то ще бъде изпратено при приемно семейство или в детски дом.

Съдът обаче отхвърли искането на българските власти, подчертавайки, че детето е израснало в Лондон, не познава живота в България и дори не говори езика. Би било немислимо то да бъде отделено от двойката, която възприема като свои родители и по-големите им деца, които познава като свои братя, подчерта съдията.

Източник: БТА