/ БГНЕС
Още два сигнала на изпаднали в затруднение българи в Гърция получило консулството ни в Солун, съобщи Министерството на външните работи. Става дума за повредени автомобили вследствие на циклона „Нефели“.

Външно съдействало на бедстващи българи в Гърция, прибират се у нас

Първото обаждане било от наш сънародник, който съобщил, че няма нужда от незабавна помощ, но се тревожи за състоянието на автомобила си, който не е в движение.

Проливен дъжд с буря парализира Истанбул, валежите не спират и в Гърция (ВИДЕО)

Вторият сигнал е подаден от група български граждани в Неа Врасна, които потвърждават, че не се намират в опасност, но две от колите им са пострадали вследствие на обилните дъждове.

наводнение Гърция
БГНЕС

Българското консулство в Солун подало своевременно и двата сигнала към гръцката Противопожарна служба. Нейни служители се намират на място в Неа Врасна и работят по всички подавани сигнали.

наводнение Гърция
БГНЕС

По последна информация тази нощ най-тежка е била ситуацията в Неа Врасна, Хрисуполи и Ставрос. Силни дъждове се очакват и днес в района на цяла Северна Гърция, като според прогнозите подобряване на времето може да се очаква най-рано от утре следобед.

наводнение Гърция
БГНЕС

Всички български граждани, които имат нужда от съдействие или биха искали да подадат сигнал за техни бедстващи близки, могат да сигнализират дежурните телефони на ГК Солун - +30 2310 829 210 и +30 2310 869 510 и на посолството ни в Атина - +30 210 67 48 105, 106, 107.

В случай на бедствена ситуация, местните власти препоръчват да не се излиза от сградите на пребиваване, а при наводнения на първите етажи изпадналите в беда да се качват на по-високите етажи и да очакват помощ.

През 2017-а: Наводнения в Гърция взеха жертви (СНИМКИ)

Дирекция „Ситуационен център“ на Министерството на външните работи приема денонощно сигнали за съдействие на телефон: 02/948 24 04 и имейл: crisis@mfa.bg. Ведомството препоръчва на всички граждани, пътуващи за чужбина, да се регистрират в услугата „Пътувам за“ на следния адрес: http://www.mfa.bg/120/patuvamza.