дъжд
дъжд / БГНЕС
Циклонът "Нефели" наводни Северна Гърция. В момента най-тежка е обстановката в районите на Волос, Лариса и Халкидики. Засегната е инфраструктурата, отнесени са пътища, блокирани са курорти. Очаква се проливните валежи да продължат, затова пътуването в южната ни съседка е рисково и не се препоръчва, заяви за Дарик консулът ни в Солун Чавдар Агайн.
 
Две български семейства са изпаднали в бедствена ситуация и са получили помощ от гръцките власти, след като са се обадили в консулството, посочи Агайн и добави, че мисията съдейства с информация и връзка с местните власти, включително при удостоверяване на щети по автомобилите вследствие на наводненията. 

Постъпили са два сигнала от бедстващи българи в Гърция (ВИДЕО)

Продължава да е критична обстановката на полуостров Халкидики, където се изсипаха проливни дъждове. Пътищата се превърнаха в реки, които отнасят към морето автомобили, контейнери за боклук, дървета. Двама възрастни жители на Никити, където ситуацията е особено тежка, са спасени от водолази, след като пороите са повлекли колата им. Циклонът „Нефели“ затрудни достъпа и до Хилендарския манастир. Очаква се лошото време да продължи по петък, затова препоръчваме да не се пътува в Гърция, заяви Чавдар Агайн.
 
"Ако са на по-отдалечени райони от населени места, защото има някои, които къмпингуват, които са в отдалечени местности, може да са препречени пътища, да има придошли води, да са се изтекли от каналите, като цяло да имат проблеми с придвижване до местата, където са тръгнали и съществува риск", каза той.  
 
Две групи бедстващи български граждани са получили помощ от гръцките власти, след като са се обадили в консулството. "Едната група ги спасиха, извадиха ги от мястото, където бяха, защото са били заобиколени от вода и не са можели да се придвижат и са ги извели на безопасно място, а до другите са стигнали също, по-трудно, като там достъпът е бил ограничен и затова по-бавно са стигнали до тях. Докато стигнат, водата се е била прибрала и не е имало опасност. Сутринта се чух с тях и търсеха варианти да се приберат в България, защото колите им са повредени", каза Агайн.   
 
През 2017-а: Наводнения в Гърция взеха жертви (СНИМКИ)

По информация на външно министерство сънародниците ни се прибират към България. Консулството ни в Солун съдейства на българските граждани с информация и връзка с местните власти, включително при удостоверяване на щети по автомобилите вследствие на наводненията, посочи Агайн. "Можем да съдействаме, когато имат нужда да удостоверят щетите по автомобилите.
 
Разговаряли сме с противопожарната охрана, която издава бележки, удостоверяващи, че тези автомобили са пострадали при природно бедствие. Тъй като това е бавна процедура, ние сме отправили молба да се извършва по-бързо, за да могат българските граждани да се приберат по домовете си", каза Агайн.
 
Българските граждани могат да се обаждат в мисията ни в Солун на телефони +30 210 67 48 105, 106, 107 и мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220. Дирекция „Ситуационен център“ във външно министерство приема денонощно сигнали на телефон: 02/948-24-04.