Организаторът на атентатите в Париж планирал нападение и в Бирмингам?
Организаторът на атентатите в Париж планирал нападение и в Бирмингам? / снимки: БГНЕС, архив

Заподозреният организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абауд може да е планирал нападение и в британския град Бирмингам, съобщи в. "Мейл он сънди", като се позова на източници, близки до следствието.

По данни на изданието в смартфона на Абауд имало снимки на Бирмингам, което повдига възможността неговата клетка да е планирала атентати в британския град. Един от източниците заявил, че е възможно Абауд да е направил снимките лично. Това означава, че той е успял да посети града, въпреки че е бил издирван в ЕС преди атентатите във френската столица миналия месец, при които загинаха 130 души.

Мозъкът на парижките атентати се подигравал на отворените граници в Европа

Абауд е свързван с четири провалени заговора за атентати само миналата година. Разследване на в. "Мейл он сънди" е установило, че известният терорист е поддържал контакт с мрежа от съмишленици в графството Уест Мидландс, където се намира и Бирмингам.

Полицията предупреди обществеността за риска от престъпление във втория британски град с население от милион души, но отхвърли слуховете онлайн, че атаката е планирана за този уикенд, отбелязва британското издание.

Източник на "Мейл он сънди" заявил, че редовните обаждания на Абауд и откритите на смартфона снимки водят до стряскащото заключение, че той може би е планирал в Бирмингам същото клане, каквото бе извършено в Париж.

Не е известно какво има на снимките на терориста, но в Бирмингам се намират един от най-големите пазарни центрове в Европа и няколко големи спортни обекта. Известно е, че Абауд е контактувал с мароканци, живеещи в два района на града, в които неотдавна се извършваха разследвания за тероризъм. Арестувани бяха мнозина заподозрени, които са се канели да отидат в Сирия при "Ислямска държава", или са се върнали оттам с придобит боен опит.

Джунаид Хусейн от Бирмингам водеше "кибер-джихада" на "Ислямска държава", преди да бъде убит при нападение с безпилотен самолет в Сирия по-рано тази година, припомня в. "Мейл он сънди".

Абауд, който е от брюкселския квартал Моленбек, се похвали пред електронно списание на "Ислямска държава", че може да се движи спокойно из Европа въпреки мерките за сигурност. Той беше осъден, без да присъства в съдебната зала, за организиране на терористична дейност, но въпреки това е успял да влезе в Париж преди месец. Абауд загина при престрелка с френската полиция в предградието Сен Дени.

Друг източник съобщил, че е възможно друг от участниците в заговора в Париж, Салах Абдеслам, да е пристигнал във Великобритания. В момента 26-годишният Салах Абдеслам е издирван в цяла Европа, но има опасения, че може да се е върнал в Сирия.

Организаторът на атентатите в Париж планирал нападение и в Бирмингам
netinfo

В. "Мейл он сънди" отбелязва, че полицията на графство Уест Мидландс разглежда изключително сериозно възможността за връзка между "Ислямска държава" и Бирмингам. Снощи полицията отказа да коментира най-новата информация и заяви само, че работи с колегите си от други национални служби, за да помогне на разследванията във Франция и в Белгия и за да предотврати заплахи срещу Великобритания.

Източник: БТА