/ Gulliver/Getty Images
Унгарският премиер Виктор Орбан ще пътува до Москва днес, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, съобщи Радио „Свободна Европа“.

Унгарският външен министър Петер Сиярто ще придружи Орбан в Кремъл. Сиярто е посещавал Москва повече от 5 пъти, откакто руските войски нахлуха в Украйна преди повече от 2 години.

Новината за посещението в Москва идва дни след като Унгария пое ротационното председателство на ЕС. Това действие, което предизвика безпокойство сред много хора в ЕС, заради редовните проруски изявления на Орбан, и предизвика бързо осъждане от страна на лидерите на блока.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, написа в X, че "ротационното председателство на ЕС няма мандат да се ангажира с Русия от името на ЕС".

"Европейският съвет е категоричен: Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Никакви дискусии за Украйна не могат да се проведат без Украйна", добави Мишел.

Според неназован служител на ЕС Орбан не е информирал блока за планирано пътуване до Москва.

Откакто Русия започна тоталната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Орбан се противопостави на редица решения на НАТО и ЕС за предоставяне на военна и финансова помощ за Украйна.
Виктор Турмаков, БТА