Опозицията в Тайланд използва жеста на бунтовниците от Игрите на глада
Опозицията в Тайланд използва жеста на бунтовниците от Игрите на глада / Форум Филм България

Ръководителят на тайландската хунта генерал Прают Чан-оча каза, че не се притеснява от това, че опозицията е възприела жест, използван от бунтовниците в сагата "Игрите на глада", предаде Франс прес.

"Това, че ме поздравяват с жеста с трите пръста, не ме тревожи", каза тайландският премиер пред журналисти. След излизането на новия филм от поредицата "Игрите на глада" на екран в Тайланд в Банкок вчера бяха задържани за разпит трима студенти. В сряда петима студенти бяха задържани в североизточната част на страната, тъй като показали знака на бунтовниците от филма на шефа на хунтата. След това обаче всички са били освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения, съобщи полицията.

"Не знам дали показването на този знак е законно или не. При всички положения това може да изложи на риск бъдещето им", предупреди генералът, тъй като наличието на съдебно досие например би съсипало кариерата на студентите. Не искам да ги наказвам, преди да ги пуснат, те бяха смъмрени, допълни Прают.

Премиерът каза, че е гледал първата част от сагата, в която жителите на потиснати окръзи вдигат бунт срещу тоталитарната държава.

"Това е филм, а не реалност", подчерта той. В Тайланд обществените свободи са ограничени, протестите са забранени и е наложена цензура върху медиите. Някои кина отмениха прожекциите на филма, опасявайки се от инциденти. След държавния преврат на 22 май групи тайландци, често студенти, показваха символично знака с трите пръста от "Игрите на глада" или четяха на обществени места прочутата книга на Джордж Оруел "1984" - памфлет срещу тоталитаризма. Движението обаче стихна под заплахата от арести и се ограничи в рамките на интернет.

Армията твърди, че е взела властта, за да възстанови обществения ред след седем месеца на протести срещу цивилното управление на Инглук Шинаватра. Хората обаче я обвиняват, че е част от заговор за възстановяване на контрола на ултрароялистките консервативни сили над управлението на страната, припомня АФП.

Източник: БТА