Опитали се да подпалят турското посолство в Хелзинки
Опитали се да подпалят турското посолство в Хелзинки / снимкa: БГНЕС

Един човек беше ранен тази нощ при опит да бъде подпалено турското посолство в Хелзинки, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Полицията е задържала четирима заподозрени във връзка с инцидента. Пострадалият е бил откаран в болница.

Пожарът е причинил материални щети, съобщи посолството в комюнике. Финландската полиция, която не съобщава за ранен при инцидента, информира, че вратата на сградата е била опожарена към 3 ч. местно време.

Огънят, който бил забелязан от полицейски патрул, бил загасен."Задържахме четирима младежи и ги разпитахме, за да разберем дали са замесени в инцидента", съобщи представител на органите на реда. Според финландските медии някои от младежите са от кюрдски произход.

Турското посолство, което осъди остро деянието, съобщи, че "то носи белезите на атака, мотивирана от политическите и терористични цели на терористичната организация ПКК". Инцидентът е станал няколко часа след демонстрация пред посолството на 200 кюрди в подкрепа на лидера на кюрдските бунтовници Абдулах Йоджалан, който се намира в затвора.