/ БГНЕС
Базираният в Швейцария оператор на ръководения от Русия газопровод "Северен поток-1" „Норд Стрийм“ (Nord Stream AG) заяви, че е завършил първоначалното събиране на данни на мястото на повредите по газопровода в изключителната икономическа зона на Швеция и е открил "техногенни кратери", съобщи Ройтерс.

"Според предварителните резултати на мястото на повредата са открити техногенни кратери на морското дъно с дълбочина от 3 до 5 метра на разстояние около 248 метра един от друг", се казва в съобщението.

„Северен поток-1“ и „Северен поток- 2“, чиито тръби са положени по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, бяха повредени през септември и инцидентите по газопроводите са илюстрация на по-широкия конфликт между Запада и Москва.

Руското министерство на отбраната заяви в събота, че персонал на британските военноморски сили е взривил тръбите на "Северен поток" - твърдение, за което Лондон заяви, че не е вярно.

Швеция и Дания стигнаха до заключението, че четири изтичания на газ от „Северен поток“ 1 и 2 са причинени от експлозии, но не казаха кой може да е отговорен за това. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече щетите акт на саботаж.

"Участъкът от тръбата между кратерите е разрушен, радиусът на разпръскване на фрагментите от тръбата е поне 250 метра. Експертите продължават да анализират данните от проучването", добави операторът на „Норд Стрийм“.

На 27 октомври беше съобщено, че кораб, плаващ под руски флаг, нает от консорциума „Норд Стрийм“, за първи път извършва проучвания в района на изтичането на газ в Балтийско море, предаде Ройтерс.
БТА