/ Thinkstock/Getty Images
Иранският президент Хасан Рухани заяви, че основен външнополитически приоритет на новото му правителство ще бъде защитата на ядреното споразумение на страната от САЩ.

Хасан Рохани спечели президентските избори в Иран

"Най-важната работа на нашия външен министър е първо да защити споразумението и да не позволява на САЩ и други врагове да постигнат целта си", каза Рухани пред парламента преди вот на доверие на новия кабинет, имайки предвид договора от 2015 г. между Техеран и групата 5+1 - САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия.

Изказването на държавния глава идва, след като преди седмица Рухани заяви, че страната му е готова да излезе от споразумението, ако САЩ продължават да налагат нови санкции срещу Техеран. Те от своя страна бяха въведени, след като Иран проведе ракетни тестове, за което получи обвинение от Вашингтон, че нарушава духа на споразумението.

Тръмп: САЩ и Израел могат да заявят, че Иран никога не трябва да има ядрено оръжие

Въпреки това според Рухани договорът остава предпочитан вариант за Иран.

По думите му втората най-важна отговорност на външното министерство ще бъде икономиката на страната. "То трябва да помогне за набирането на чуждестранни инвестиции и технологии", заяви държавният глава.

По-рано този месец Рухани започна втория си мандат като президент, след като през май спечели изборите за държавен глава с мнозинство.
БГНЕС