Иран планира да разработва кораби с ядрени двигатели
Иран планира да разработва кораби с ядрени двигатели / Thinkstock/Getty Images

Иранският президент Хасан Рохани нареди на учени да започнат разработване на кораби с ядрени двигатели, съобщи Ройтерс. Това е първият конкретен отговор на Иран на решението на американския Конгрес миналия месец да удължи закона за санкциите над Техеран, определяно от Ислямската република като нарушение на международното споразумение по ядрената й програма.

Рохани описа технологията като "задвижвано с ядрена енергия витло, което ще се ползва в морския транспорт", но не уточни дали ще бъде монтирано само на кораби, или и на подводници. През 2012 г. Иран съобщи, че разработва първата си ядрена подводница.

Изявлението му ще засили напрежението в отношенията с Вашингтон, които вече бяха изострени от коментари на избрания президент Доналд Тръмп. Той обеща да отмени споразумението, според което Иран се съгласи да ограничи ядрените си дейности в замяна на отмяна на санкции.

"САЩ не изпълняват напълно ангажиментите си по Съвместния всеобхватен план за действие", написа Рохани в писмо, публикувано от държавната информационна агенция ИРНА. "Заради скорошния закон (на американския Конгрес) за удължаване на Закона за санкциите над Иран разпоредих на Иранската организация за атомна енергия да планира проектиране и конструиране на задвижвано с ядрена енергия витло, което да се използва в морския транспорт".

Членове на американския Конгрес заявиха, че удължаването на закона не нарушава споразумението по иранската ядрена програма, подписано миналата година, за да успокои страховете на Запада, че Иран разработва ядрена бомба. Законът, допълни Конгресът, само упълномощава Вашингтон да възстанови санкциите, ако Техеран наруши споразумението.

Вашингтон казва, че е отменил всички санкции, за които е поел ангажимент в международното споразумение с Иран. Според изказване от миналия месец на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей обаче удължаването е категорично нарушение и Иран "със сигурност ще има ответна реакция", припомня Ройтерс.

Източник: БТА