Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изрази загриженост във връзка с публични изявления, разпалващи хомофобия и расизъм покрай информацията за появата на маймунска едра шарка в няколко държави. В изявление на организацията се призовават медиите, правителствата и обществеността да избягват стигматизирането на "определени групи хора", тъй като това може да подкопае мерките срещу болестта.

Маймунската шарка вероятно се е разпространила в Европа след рейв партита

„UNAIDS е загрижена, че в някои публични съобщения и коментари за маймунската шарка са използвани език и изображения, по-специално изображения на ЛГБТК хора и африканци, които засилват хомофобските и расистките стереотипи и задълбочават стигматизирането", се казва в изявлението. Както се подчертава в него, поуките от борбата срещу СПИН показват, че "заклеймяването и обвиняването на определени групи хора може бързо да подкопае отговора на огнището на болестта".

По-рано СЗО съобщи за 92 потвърдени случая на маймунска едра шарка и 28 подозрителни инфекции, които се проверяват. Случаите са регистрирани в 12 държави, които не са ендемични за съответното заболяване.

От UNAIDS отбелязват, че „значителна част от случаите са регистрирани сред гейове, бисексуални и други мъже, които са правили секс с мъже”. Някои от случаите са открити, благодарение на клиниките за сексуално здраве.

Белгия налага 3-седмична карантина на пациенти с маймунска едра шарка

Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН уточни, се според наличните данни, на най-голям риск от заразяване са изложени хора, които са в тесен „физически контакт” със заразени и „този риск не се ограничава до мъже, които правят секс с мъже”.

В тази връзка UNAIDS призова „медиите, правителствата и обществеността да приложат основан на правата и доказателствата подход [към оценката на ситуацията с маймунската едра шарка], който не позволява стигматизация". "Стигмата и обвиненията подкопават доверието и способността за ефективна реакция по време на епидемии като тази", казва Матю Кавана, заместник-изпълнителен директор на UNAIDS. "Повтаряме, че това заболяване може да засегне всекиго", заключи той.
БГНЕС