ООН обвини сирийски бунтовници в престъпления срещу човечеството
ООН обвини сирийски бунтовници в престъпления срещу човечеството / БГНЕС, архив

Разследващи експерти на ООН за първи път обвиниха антиправителствените бунтовници в Сирия, че са извършвали престъпления срещу човечеството, съобщи ДПА.

Досега базираната в Женева анкетна комисията на ООН, разследваща нарушаването на човешките права в Сирия, е обвинявала само правителствените сили за такива престъпления.

Но в новия си доклад до Съвета на ООН за човешките права, публикуван днес, тя твърди, че няколко ислямистки групи систематично са задържали и измъчвали цивилни. Казва се още, че правителствените сили и свързаните с тях милиции също продължават практиката на убийства, мъчения и насилствени отвличания, квалифицирани като престъпления срещу човечеството. Съобщава се за конкретни престъпления на бунтовниците в провинция Ракка, където етнически кюрди са били задържани и изтезавани, отбелязва БТА.

Комисията, на която е бил отказан достъп в Сирия, се оглавява от бразилския дипломат и експерт по човешките права Паулу Сержу Пинейру. В доклада се цитират свидетелства от интервюта и други източници, според които джихадистите от "Ислямскатата държава в Ирак и Леванта", свързаният с Ал Кайда фронт "Джебхат ан Нусра", ислямистката "Ахрар аш Шам" и "Батальона Шахид Уалид ал Сухни" поддържат центрове за задържания и мъчения на цивилни в сирийските райони под техен контрол.