Китай скоро ще представи документ, насочен към политическото уреждане на кризата в Украйна, заяви заместник-постоянният представител на Китай в ООН Дай Бин, говорейки на специалната сесия на Общото събрание на ООН, посветена на Украйна, предаде ТАСС.

"Китай скоро ще представи документ с позиция, насочен към политическо уреждане на кризата в Украйна. Представяме го с цел да продължим да играем конструктивна роля в разрешаването на украинската криза и постигането на мир", каза той.

Китай счита за приоритет в Украйна прекратяването на военните действия и призовава страните в конфликта да го направят, допълни Дай Бин.

"Приоритетът е да се насърчи прекратяването на огъня и спирането на военните действия. Колкото повече продължават бруталните действия, толкова по-голямо ще бъде човешкото страдание.

Призоваваме и двете страни в конфликта да се въздържат от сражения в името на това този конфликт да не излезе извън контрол", заяви той.

По думите на заместник-постоянния представител на Китай в ООН  преговорите са единственият начин за уреждане на кризата в Украйна и е възможно политическо решение.

"Преговорите са единственият начин за разрешаване на украинската криза. В началото на кризата Русия и Украйна проведоха няколко кръга от преговори. За съжаление оттогава мирните преговори спряха. Необходимо е да се замислим върху причините за това", заяви той.

"Кризата, без значение колко и дълбока да е, може да бъде разрешена с мирни средства. Въпреки всички трудности може да се намери политическо решение. Подкрепяме Русия и Украйна в намирането на консенсус и жизнеспособни решения, които да дадат шанс на мира", добави дипломатът.
Пламен Йотински/БТА