/ БГНЕС
Една година след нахлуването си в Украйна Русия засилва военните действия в тази страна в целенасочен опит да изтощи силите на украинските военни, предаде Ройтерс, като цитира изявление на украински военен.

Бригаден генерал Олексий Громов заяви, че Русия си е поставила за цел до лятото да завладее цялата територия, която в този момент не контролира, в двете области, съставляващи индустриалния регион Донбас в Източна Украйна. Най-ожесточените сражения продължават да се водят около източния град Бахмут, заяви той на брифинг в навечерието на годишнината от инвазията.

"Врагът, който има предимство в човешки ресурси заради мобилизацията, умишлено засилва военните действия, за да изтощи частите на въоръжените сили на Украйна", заяви Громов. "В краткосрочен план за Кремъл е важно да превземе ключови населени места в Донецка област, а в бъдеще да завладее цялостно Донецка и Луганска област преди лятото", добави той.

Киев твърди, че Русия претърпява сериозни загуби на бойното поле, тъй като хвърля в битка наскоро мобилизирани войници. Въпреки това Громов заяви, че Москва използва много по-добре подготвени войници от редовните войски в продължаващите вече няколко месеца сражения в Бахмут

Боевете за този град, намиращ се северно от Донецк, са толкова интензивни, че командирите от двете страни на бойното поле ги наричат "месомелачка", отбелязва Ройтерс.
"Най-трудната ситуация остава тази по направлението към Бахмут, където врагът, въпреки значителните загуби, не се отказва от опитите си да обгради града", заяви Громов. "В опитите си да превземат Бахмут окупаторите използват най-подготвените си войници от редовните войски", добави той.

Донецка и Луганска област са две от четирите области, които Русия обяви за част от своята територия, въпреки че няма пълен контрол над нито една от тях, отбелязва Ройтерс.
Контролът над Бахмут ще даде на Русия възможност да напредне и към два по-големи града в Донецка област - Краматорск и Славянск, които Кремъл отдавна желае да превземе.
Русия контролира почти една пета от територията на Украйна, но през последните месеци претърпя редица поражения в резултат на контраофанзивата на украинските сили, които използваха оръжия, предоставени им от Запада.

Громов не съобщи повече подробности за ситуацията на бойното поле, но заяви, че украинските сили ще продължават да се сражават, докато не изтласкат руските войски обратно през границата. Украинският генерал заяви, че Русия поддържа войски в граничните райони на Брянска и Курска област, за да упражнява натиск върху украинските войски и да предотврати изпращането им да се бият другаде.
Симеон Томов/БТА