/ iStock/Getty Images
Министерството на образованието на Румъния ще бъде ръководено временно от министъра на научните изследвания, иновациите и дигитализацията Себастиан Бурдужа, съобщи говорителят на правителството Дан Кърбунару, цитиран от агенция Аджерпрес.

Досегашният министър на образованието Сорин Къмпяну обяви късно снощи, че е решил да подаде оставка по собствена инициатива. Румънските медии припомнят, че преди четири дни министърът бе обвинен в плагиатство.

Румънският премиер е обвинен в плагиатство

В публикация в профила си във Фейсбук, с която Сорин Къмпяну съобщи за решението си, той не споменава причините, поради които подава оставка.

Според публикация в PressOne от преди няколко дни през 2006 г. Сорин Къмпяну е присвоил почти 100 страници от специализиран курс, на който преди това се е подписал като четвърти автор с принос от само 9 страници. Според статията в PressOne досегашният министър на образованието е преписал 13 глави от работата на двама професори от Университета по селскостопански науки и ветеринарна медицина в Букурещ, като единственият му принос се свежда до заличаването на пет думи.

"Реших по собствена инициатива да подам оставка като министър на образованието. За мен беше възможност и чест да започна реформирането на националната образователна система из основи. Поех поста министър не защото нямах какво да правя или за да впиша министерски пост в автобиографията си. Имах и двете. Дойдох в изключително труден момент с желание да променя нещата към по-добро", написа Къмпяну в профила си във Фейсбук.

МОН: Популярен професор е получил две научни титли с плагиатство

Премиерът Николае Чука обяви, че приема оставката на Сорин Къмпяну и ще проведе консултации в Национално-либералната партия, за да предложи възможно най-скоро нов министър на образованието на президента Клаус Йоханис.
БТА