/ Istock
Многобройни демонстранти се стекоха по улиците в Иран в петък, за да протестират срещу поредното оскверняване на свещената книга на исляма - Корана, извършено в Швеция, предаде ДПА. Поклонници се присъединиха към организираните от държавата общонационални протести след петъчната молитва, информира държавното радио.

След изгарянето на Корана: Протестиращи нахлуха в шведското посолство в Багдад

Снощи шведският посланик в Техеран (Матиас Ленц - бел. ред.) бе привикан в иранското външно министерство - акт, считан за остра форма на дипломатически протест. Както бе съобщено, вчера за втори път в рамките на седмици.

Коранът бе осквернен по време на антиислямска акция в шведската столица Стокхолм.

След щурма на дипломатическата мисия на Швеция в Багдад иракчанинът Салван Момика, който миналия месец изгори екземпляр на Корана пред централната джамия в Стокхолм, отново оскверни копие на свещената книга, като стъпка върху нея и върху иракското знаме пред посолството на Ирак в Швеция. Новият инцидент съвпада с празненствата по случай мюсюлманската Нова година.

Безразсъдното оскверняване на Корана се счита за богохулство, отбелязва ДПА.

Агенцията посочва още, че от доста време насам отношенията между Швеция и Иран са обтегнати. През месец май тази година Иран екзекутира човек с двойно гражданство - шведско и иранско, обвинен в тероризъм. Швеция и ЕС остро осъдиха екзекуцията след спорната присъда.

В същото време Техеран настоява Швеция да пусне на свобода ирански гражданин, получил доживотна присъда заради участие в масова екзекуция на политически затворници.
Иво Тасев/БТА