Коран
Коран / /iStock
Няколко десетки иракски протестиращи успяха да влязат днес за кратко в шведското посолство в Багдад в знак на протест, след като иракчанин изгори копие на Корана в Стокхолм, съобщи репортер на Франс прес.

Протестиращите, които са привърженици на иракския шиитски лидер Муктада Садр, останаха около четвърт час в шведското дипломатическо представителство и излязоха спокойно, когато полицията пристигна, според същия източник.

Шведски дипломат, който е бил в сградата по време на нахлуването, все още не е отговорил на запитването на АФП за коментар за инцидента.

Демонстрантите бяха част от шествие, свикано от Муктада Садр, шиитски мюсюлмански религиозен лидер, колкото непредсказуем, толкова и почитан от десетки хиляди иракчани.
Муктада Садр, но също и иракското правителство, на което той не е член, остро осъдиха действията на Салуан Момика, иракски бежанец в Швеция, който вчера изгори няколко страници от копие на Корана пред най-голямата джамия в Стокхолм по време на проява, разрешена от шведските власти.

Иракското правителство осъди тези действия, които, по думите му, се случват "неведнъж" и се извършват от "болни и екстремистки умове".
Министерството на външните работи на Ирак осъди "разрешението, дадено от шведските власти на екстремист да изгори копие от Свещения Коран".
По време на демонстрацията пред шведското посолство в Багдад протестиращите раздаваха листовки, на които пишеше: "Нашата конституция е Коранът. Нашият лидер е Ас Садр" на английски и арабски. Те изгориха също знамена с цветовете на дъгата, символ на ЛГБТ+-общността, в отговор на призива на Муктада Садр, който написа в Туитър, че тове е "най-добрия начин да се провокират" тези, които подкрепят или защитават изгарянето на Корана.
На портата на посолството на Швеция в Багдад протестиращите изписаха също със спрей: "Да, да на Корана".
Прояви, подобни на тази в Стокхолм, вече са били извършвани в миналото в Швеция или в други европейски страни, понякога по инициатива на крайнодесни движения. Те водеха до протести и дипломатическо напрежение, посочва АФП.
Алексей Маргоевски/БТА