Обявиха „Мюсюлмански братя за терористична организация в Египет
Обявиха „Мюсюлмански братя за терористична организация в Египет / снимка: БГНЕС, архив

Подкрепяното от военните египетско временно правителство обяви "Мюсюлмански братя" за терористична организация, предадоха световните агенции.

Това е драматичен обрат, който дава на властите повече права в кампанията им срещу ислямисткото движение, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новината съобщи египетският министър на висшето образование Хосам Еиса. Той поясни, че решението е взето след продължително заседание на Министерския съвет.
Министърът посочи, че обявяването на "Мюсюлмански братя" за терористична групировка означава, че ще бъдат наказвани всички, които членуват в движението, финансират го и насърчават неговите дейности.

Сваленият през юли от армията египетски президент Мохамед Морси бе член на "Мюсюлмански братя" и бе избран на поста като кандидат на движението. Властите обвиняват "Мюсюлмански братя" в атентати, извършвани в последно време в цялата страна. Движението отрича.

Днес властите приписаха на "Мюсюлмански братя" атентата срещу полицейско управление в Северен Египет вчера, в който загинаха 16 души.