Обама замрази номинацията на Джон Алън за командир на силите на НАТО
Обама замрази номинацията на Джон Алън за командир на силите на НАТО / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама оттегли номинацията на генерал Джон Алън за нов върховен главнокомандващ на силите на НАТО, след като се оказа, че той е замесен в скандала с бившия директор на ЦРУ Дейвид Петреъс, предаде Франс прес, като се позова говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Томи Вайътър.

Окончателното решение на Обама по въпроса ще зависи от разследването на поведението на генерал Алън, което бе започнато от министерството на отбраната, допълва БТА.

Командващият международните сили в Афганистан бе замесен в скандала, довел до оставката на Дейвид Петреъс, след като ФБР установи, че генерал Алън е води "неуместна кореспонденция" с приятелка на подалия миналата седмица оставка шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс.

"По молба на министерството на отбраната президентът Обама замрази номинацията на генерал Алън за поста върховен главнокомандващ на силите на НАТО в очакване на разследването на поведението на Алън, започнато от министерството на отбраната", съобщи Вайътър.

Представител на Пентагона каза пред журналисти, че ФБР е открило между 20 000 и 30 000 страници "неуместни" имейли между генерал Джон Алън и Джил Кели, приятелка на семейство Петреъс, която е служител на Държавния департамент за връзка с военните институции.

Министърът на отбраната Лион Панета, който е бил директор на ЦРУ преди Петреъс, съобщи в изявление, че службите му са били уведомени за тази кореспонденция на Алън в неделя и той е поискал разследване.

Номинацията на Алън на поста върховен главнокомандващ на силите на НАТО бе обявена на 10 октомври. Той трябваше да замени адмирал Джеймс Ставридис през пролетта на 2013 година на престижния пост, който винаги се държи от американец.

До скандала с оставката на Петреъс се стигна, след като Джил Кели уведоми ФБР, че получава заплашителни имейли. Разследването установи, че имейлите са пратени от Пола Бродуел, автор на биография на Петреъс. След това ФБР попадна на имейли между Бродуел и директора на ЦРУ, от които се разбра, че са били в извънбрачна връзка.