Обама против съдебно преследване на ЦРУ-агенти, разпитвали с по-сурови методи предполагаеми терористи
Обама против съдебно преследване на ЦРУ-агенти, разпитвали с по-сурови методи предполагаеми терористи / БГНЕС

Американският президент Барак Обама остави отворена възможността авторите на юридическите документи, които оправдават използването на по-сурови методи на разпити на предполагаеми терористи, да бъдат изправени на съд.

 

Обама каза, че ще е неуместно да се започне съдебно преследване на агентите на ЦРУ, които са прибягвали до по-сурови методи на разпити на предполагаеми терористи. "Но що се касае до онези, които са формулирали юридическата рамка, оправдаваща използването на подобни методи, смятам, че решението по този въпрос е по-скоро от компетенцията на министъра на правосъдието", каза президентът.

 

Така той не отхвърли категорично възможността авторите на юридическата рамка за използването на по-сурови методи за разпити на предполагаеми терористи, да станат обект на съдебно преследване. Въпреки това президентът изрази нежеланието си да се стига до подобно нещо, като каза, че американците трябва да гледат към бъдещето, а не да обръщат поглед назад.

 

Документите, които представяха юридическата база за по-суровите техники на разпити на ЦРУ, като например симулацията на давене, бяха разсекретени миналата седмица от администрацията на Обама. Така президентът си навлече критиките на членове на бившата американска администрация на Джордж Буш, като например вицепрезидентът Дик Чейни. Вчера той каза, че Обама трябва да разсекрети и документи, от които става ясно, че по-суровите техники на разпити са давали резултат.

 

Освен това, заради решението си да разсекрети тези документи, Обама е подложен сега на натиск от правозащитни организации и от демократи, опасяващи се, че лицата, отговорни за политиката на по-строги методи на разпити, ще се измъкнат безнаказани.