Обама прекръсти най-високия връх в Северна Америка, нарича се отново Денали
Обама прекръсти най-високия връх в Северна Америка, нарича се отново Денали / снимка: БГНЕС

Барак Обама връща старото име на най-високия връх в Северна Америка, който вместо Маккинли, вече ще се нарича Денали, съобщи Асошиейтед прес.

Върхът в Аляска възстановява първоначалното си местно име. Денали се превежда като "Високия" или "Огромния". Местните масово го използват, но официалното му име е като на 25-ия президент на САЩ.

През 1896 г. златотърсач нарича шестхилядника Маккинли, след като научава, че Уилям Маккинли е избран за президент. Барак Обама обяви промяната преди тридневното си посещение в Аляска за конференцията за глобално лидерство в Арктика, организирана от Държавния департамент в Анкоридж.

"С цялото ни уважение към това място преименуваме официално връх Денали в съответствие с традициите на местните хора и тяхната подкрепа" - каза министърът на вътрешните работи Сали Джуъл. В изявлението се отбелязва, че президентът Маккинли никога не е стъпвал в Аляска.

Аляска се опитва да промени името на върха на Денали от десетилетия, но Охайо, родният щат на президента Маккинли, блокира искането им. Според Белия дом министърът на вътрешните работи има правомощия да нареди такава смяна.