Обама отива на гости на Буш в понеделник
Обама отива на гости на Буш в понеделник / БГНЕС

В понеделник Барак Обама ще направи първото си посещение на Белия дом в качеството си на новоизбран президент, предаде АФП. Новият американски президент ще бъде придружаван от съпругата си Мишел Обама. "Президентът и г-жа Буш очакват с нетърпение да посрещнат новоизбрания президент Обама и г-жа Обама в Белия дом следобед в понеделник", съобщи говорителката на Буш Дана Перино. След срещата на първите двойки на страната, "президентът и новоизбрания президент ще посетят Овалния кабинет. Г-жа Буш и г-жа Обама ще обиколят резиденцията на президента".

Президентът на САЩ Джордж Буш обяви, че ще обсъди със своя бъдещ приемник на поста ключови въпроси като войните в Афганистан и Ирак и икономиката, предадоха осведомителните агенции.

По думите на Буш икономическите проблеми, пред които е изправена страната, няма да направят "пауза", за да дадат време на новия президент да навлезе в работата. "Да осигуря колкото е възможно по-плавен преход (в управлението) е приоритет в остатъка от моя президентски мандат", каза Буш пред над хиляда служители в Белия дом.

"Ние сме изправени пред икономически предизвикателства, които няма да направят пауза, за да оставят новия президент да ги разреши", добави настоящият президент. 

Президентът спомена за опасността терористите да се възползват от евентуален период на колебания, за да атакуват отново САЩ. "Ние водим битка срещу жестоки екстремисти, решени да ни атакуват, и те не биха се колебали да използват този период на промяна, за да навредят на американците", посочи Джордж Буш. Той подчерта, че от 40 години насам това ще е първият период на преход между двама президенти в условия на война.

Междувременно иранският президент Махмуд Ахмадинеджад поздрави Барак Обама с избирането му за президент на САЩ, предаде АФП, цитирайки официалната агенция ИРНА. "Поздравявам ви за това, че бяхте в състояние да постигнете мнозинство от гласовете в изборите", се казва в посланието на Ахмадинеджад. То е изпратено в контекста на липса на дипломатически отношения между двете страни от близо 30 години и на факта, че американският президент Джордж Буш причисли Иран към "ос на злото" през 2002 г. 

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама ще даде в петък първата си  пресконференция, предаде агенция АФП. Той ще направи това, след като се срещне с главните си икономически съветници. Докато се увеличават спекулациите за избора на нов финансов министър, от офиса на Обама съобщиха, че той ще се обърне към пресата в 21,30 часа българско време. Преди това той ще се срещне с бившите финансови министри на САЩ Лари Съмърс, Робърт Рубин, милионерът инвеститор Уорън Бъфет и бившият шеф на федералния резерв Пол Волкър.